2011/05/30

Vieläkö on villihevosia?

Sunnuntaina reissasimme Münsteristä noin puolen tunnin päähän Dülmeniin. Olin kuullut Dülmenin villihevosista jo maaliskuussa saksan intensiivikurssin opettajaltani ja siitä asti olen kovasti ollut menossa niitä katsomaan. Olimme tutustuneet erääseen Dülmenissä asuvaan suomalais-saksalaiseen perheeseen ja he kutsuivat meidät sunnuntaipyöräretkelle kanssaan hevostelemaan.

Villihevosia pääsee katsomaan kätevästi autolla tai sitten voi vuokrata pyörät Dülmenin rautatieaseman läheltä. Dülmenistä on vielä n. 12 km Merfelder Bruchiin, jossa hevoset laiduntavat. Paikka on auki vain viikonloppuisin tai juhlapyhinä, koska arkena hevoset rauhoitetaan turistikäynneistä. 


Parkkipaikalta oli vielä käveltävä pellon yli hevosten luo. Kuvassa hevoset näkyvät jo puurajan lähellä pieninä pilkkuina.


Villihevoslaumaan kuuluu tällä hetkellä n. 380 hevosta ja paikka on Euroopan ainoa villihevossiittola. Yleisin väri hevosilla on hiirenharmaa ja ne polveutuvat sukupuuttoon kuolleista tarpaaneista. Harmaankeltaiset tammat muistuttavat Przewalskin hevosia ja mustanruskeat hevoset puolestaan exmoorinponeja. 







Lauantaina villihevosareenalla oli käynyt kuhina, koska joka vuoden toukokuun viimeisenä lauantaina orivarsat erotetaan muusta laumasta. Perinteiseen "Wildpferdefangiin" saapuu tuhansia ihmisiä (melkein 20 000) ihmettelemään hevosten kiinniottamista. Kylän miehet kaappaavat hevoset käsin ilman apuvälineitä, kaatavat ne ja asentavat niille tunnistesirun. Ennen hevoset polttomerkittiin. Varsat myydään sitten huutokaupassa.

Areena

2 kommenttia:

  1. Olen hyvin kiinnostunut Dülmeninhevosista, mutta kun en ole vanhempieni kanssa päässyt muihin maihin varattomuutemme takia, luulen, että niiden näkeminen jää vain unelmaksi. Onneksi Avara Luonto näytti dokumentin näistä kauniista eläimistä, joten sain jonkinlaisen käsityksen. :)

    VastaaPoista
  2. Ihana unelma! Dülmenin kauniita hevosia kannattaa mennä katsomaan, jos pääsee! Ulkomailla opiskelu on tehty kyllä niin edulliseksi ainakin yliopistojen kautta, että sitä kautta pääsee kätevästi muihin maihin ja rahaa ei tarvita sen enempää kuin Suomessa opiskeluunkin.

    VastaaPoista