2011/07/23

Päivä Bonnissa

Torstaina teimme mieheni kielitandemparin kanssa tehotarkastuksen Länsi-Saksan entiseen pääkaupunkiin, Bonniin, joka sijaitsee Nordrein-Westfalenin etelärajoilla noin kolmen tunnin junamatkan päässä Münsteristä. Bonn säilyi pääkaupunkina aina Saksojen yhdistymiseen, vuoteen 1990 asti.


Bonnissa oli - hassua kyllä - paljon enemmän Münsteriä kuin Münsterissä! Münsterstraßea, Münsterplatzia ja Münster-kirkko...


Bonn on vuonna 1777 syntyneen Ludwig van Beethovenin kotikaupunki. Vanhasta kaupungista, ihan muutaman sadan metrin päästä Hauptbahnhofilta, löytyy Beethovenin muistomerkki keskeltä Münsterplatzia.

Beethoven-Denkmal
Münster
Münsterplatz
Bonnista löytyy myös yksi Saksan suurimmista yliopistoista (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Bonn am Rhein). Ovathan nuo yliopistot monesti ihan toista maata, mitä Suomessa. Bonninkin yliopisto oli vanha linna ja sen edustalla oli valtava puutarha.




Yliopistolta pääsee aika näppärästi Reinille ja sitä pitkin voi kävellä n. puoli kilometriä Beethovenin konserttitalolle, joka sijaitsee aivan rannassa. Bonnista löytyisi myös Beethovenin vanha kotitalo, joka on entisöity museoksi. Siellä emme kuitenkaan käyneet, sillä olen aiemmin jo lukiossa vieraillut talossa.

M Reinillä
'Beethon' Beethovenhallen edessä
Vanha rokokootyylinen kaupungintalo (Altes Rathaus)

Sterntor, keskiaikainen kaupungin muuri

Ihan ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka on Bonnin Haus der Geschichte -museo, jonne pääsee tosi näppärästi metrolla (Saksassa U-Bahn) Hauptbahnhofilta. U-pysäkki on aivan museon alla ja siitä mennään vain liukuportaat ylös ja ollaan jo museossa. Museo on kaikille ilmainen. Museon pysyvä näyttely kertoo Saksan historiasta vuodesta 1945 eteenpäin. Tällä hetkellä museossa oli myös näyttely "Mitt 17... Jung sein in Deutschland", joka kertoi Saksan nuorisokulttuurista ennen ja nyt.



Bonniin tutustumiseen riittää varmasti yksi päivä ja siitä voi näppärästi käydä esim. Kölnissä, joka sijaitsee vain n. 30 kilometrin etäisyydellä kaupungista. Päivämme olisi voinut olla mukavampi auringonpaisteessa, mutta pääsipähän ainakin välillä lämmittelemään kahviloihin kuumien juomien ääreen. Starbucksin mukavat pojat antoivat meille myös kaupan päälle mantelitikkarit!


The old capital of West Germany, the city of Bonn, can be seen in one day. The city centre is quite small and one can easily move on foot. The places worth seeing are the Old Town and Münsterplatz with Bonn Minster and the Beethoven Monument. The modern Beethovenhalle, a concert hall, is located on the shore of the river Rhein. Next to the market place is the Old Town Hall and near the place is the old house of Beethoven which we didn't visit this time. One of the most interesting museums in Bonn is "Haus der Geschichte", Museum of the History of the Federal Republic of Germany.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti